Totul despre proteine si pudre proteice Whey

Totul despre proteine - pudre proteice

Astăzi vorbim în mod special despre pudrele proteice, foarte des întâlnite prin sălile de fitness.

Ce sunt proteinele?

Sunt “cărămizile” care construiesc totul în corpul nostru, inclusiv masa musculară.

Câte tipuri de proteine sunt?

  1. Proteină de origine animală – toate tipurile de carne, ouă, lactate.
  2. Proteină de origine vegetală – plante și semințe.
  3. Pudre proteice.

Vom vorbi în acest articol de pudre proteice, prafurile pe care le consumă cei mai mulți într-un shake după antrenament.

Am nevoie de “shake-uri” pentru a construi masă musculară?

Raspunsul scurt este: NU!

Te poți descurca foarte bine atâta timp cât îți iei necesarul de proteine din mâncare. Însă dacă nu reușești să îți atingi cantitatea de proteină, un shake proteic devine o variantă foarte practică și rapidă în zilele noastre, în condițiile în care avem programul destul de încărcat.

Ce este Whey-ul și cum a apărut?

Este practic zer, lichidul rezultat din producția de brânză.

Acum ceva timp, zer-ul era aruncat. În urma unor studii efectuate de cercetători, s-a constatat că este o sursă completă de proteină și conține Leucină. Leucina este un aminoacid esențial în sinteza proteică.

Așa a luat naștere industria – Whey-ului.

Câte tipuri de Whey sunt?

Există 3 tipuri:

  1. CONCENTRAT
  2. IZOLAT
  3. HIDROLIZAT

1. Whey concentrat – cel mai puțin procesat tip de whey. Conține lactoză și grăsime. Are o concentrație între 50-80% proteină, depinde de producător.

2. Whey izolat – formulă procesată pentru a elimina lactoză și grăsimea. Are o concentrație de peste 90% per cupă de produs. Este mai scump de produs și mai scump pentru consumatori.

3. Whey hidrolizat – formă pre-digerată de zer care este absorbită mult mai ușor de corp și nu conține lactoză, grăsime și alergenii din produsele lactate. Cel mai scump tip de zer.

Cum alegi un Whey bun?

Indiferent de tip-ul lui (concentrat, izolat sau hidrolizat), asigură-te că la ingrediente, e trecut primul pe listă. Cantitatea de proteină per cupă să fie cât mai apropiată de mărimea cupei.

Exemplu: la o cupă de 25 grame, 21-23 grame ar trebui să fie proteină, restul sunt îndulcitori și diferite arome, care se găsesc în mai toate produsele.

Spre exemplu eu acum consum True Whey – Gymbeam care are 23 gr. proteină la o cupă de 25 grame.

Cine poate lua Whey?

Este un supliment bun atât pentru bărbați cât și pentru femei atâta timp cât nu ai intoleranță la lactoză.

Dacă observi că te balonezi sau nu te simți bine la stomac, mergi pe varianta fără lactoză sau pe o variantă din sursă vegetală ( mazăre, orez).

Ce fac dacă sunt vegetarian sau vegan?

Există și aici câteva variante:

  1. Soia – cea mai des utilizată în suplimente de acest gen. Nu recomand în mod special sursa asta deoarece o mare parte din soia (peste 90%) este modificată genetic, conform unor date guvernamentale ale USA.
  2. Mazăre – cea mai bună variantă avand în vedere rată de absorpţie a corpului pentru această proteină și a cantității mare de Leucină ( aminoacid esențial în sinteza proteinelor).
  3. Orez – o sursă bună însă nu are o rată de absorpţie la fel de ridicată cu cea din mazăre. Combinat cu mazăre devine o sursă excelentă de proteină cu un profil de aminoacizi similar cu cel al zer-ului. Combinația este supranumită și Whey-ul veganilor.
  4. Cânepa – Are un profil foarte bun de micronutrienti incluzând acizi grași Omega – 3 și Omega – 6 însă nu are un profil foarte bun de aminoacizi și o concentrație mică.

Ca și recomandare aici, poți testa Vegan Blend – Gymbeam: este o combinație de mazăre, orez și cânepă cu 19 grame de proteină/cupă(25g).

Live strong and stay healthy!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *