Consumul de cafea – Beneficii și riscuri pentru sănătate!

consum cafea

Se estimează că la nivel mondial consumăm peste 2 miliarde de căni de cafea pe zi.

Dacă e bine sau nu să consumi cafea, variază de la persoană la persoană. Un singur lucru este clar: această substanță este considerată “drog” și produce dependență fizică și psihică. Poate avea efecte adverse destul de agresive la întreruperea consumului.

Articolul de față pare dezechilibrat deoarece vei găsi mai multe riscuri decât beneficii în consumul zilnic de cafea. Intenția mea este să fii conștient și informat și să decizi singur ce vrei să faci, nu să pun “cafeaua” într-o lumină nefavorabilă.

Mai jos sunt informații pe care le-am găsit în urmă cercetărilor făcute și a experienței proprii în consumul de zi cu zi al licorii negre, atât de dragă multora dintre noi.

Voi începe cu câteva beneficii ale consumului de cafea:

cafea sport

  • îmbunătățește performanța atletică – cofeina acționează direct asupra sistemului nervos simpatic, stimulând glandele suprarenale și activând starea de “luptă sau fugi!” (fight or flight)
  • liniarizează gândurile și stimulează puterea de concentrare –Rudolf Steiner numea cafeaua – “drogul scriitorilor” pentru capacitatea ei de a stimula mintea și a focaliza asupra unei idei saua unui gând.
  • sincronizează și reglează ceasul biologic – atunci când călătorești te poți adapta mai rapid la noul fus orar cu un espresso la trezire.

Printre riscurile asociate consumului de cafea avem:

cafea barbat

  • creează dependentă fizică și psihică – o singură cafea pe zi timp de câteva zile consecutiv are potențialul de a crea dependența și ulterior “sevraj” la întreruperea consumului. Simptomele de sevraj sunt foarte reale și includ: dureri persistente de cap, letargie, stări de moleșeală extremă.
  • nerecomandată pentru probleme de stomac –este unul dintre principalii factori care cauzează arsuri la stomac și reflux gastric. De asemenea este un putenic iritant pentru tractul intestinal.
  • foarte acidă – având un PH între 4,8 și 5,1, în funcție de tipul cafelei, aceasta influențează direct slăbirea smalțului și îngălbenirea dinților.
  • poate fi foarte toxică – majoritatea culturilor de cafea provin din țări foarte sărace (Vietnam, India, Indonesia, Brazilia, etc.) unde nu există reguli stricte și reglementări privind substanțele cu care sunt stropite aceste culturi. Astfel cafeaua poate fi încărcată de pesticide și diverse micotoxine care le vei absorbi în corp. Sfatul meu este să alegi o cafea din sursă organică.
  • maschează oboseala reală a corpului și sistemului nervos – prin capacitatea de suprastimulare a glandelor suprarenale, păcălește semnele de oboseală a corpului. De asemenea capacitatea de a regla natural stările de stres și rezistența la infecții scade.
  • nerecomandată în stări de anxietate și depresie – crește tensiunea arterială și poate accentua starea de agitație în corp și minte.

Acestea ar fi doar câteva dintre benficiile și riscurile consumului de cafea.

Dacă este bună sau nu pentru tine, tu hotărăști!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *