Care este cea mai bună apă plată?

cea mai buna apa plata

Apa reprezintă în medie 75% din masa corporală a unui bebeluş, 60% din cea a unui adult şi 50% la vârstnici.

Apa pe care o bem este absorbită în organism la nivelul intestinului gros, unde intră în sânge, prin intermediul căruia este transportată în tot corpul.

Datorită faptului că este un solvent universal, ea contribuie la transportul nutrienţilor până la ultima celulă. Tot apa asigură buna funcţionare a rinichilor şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. Reglarea temperaturii corpului şi hidratarea pielii se fac cu ajutorul apei.

E deja ştiut că apa nu este doar H2O, ci că are în componenţă mai multe săruri minerale sau alte substanţe care pot fi benefice pentru sănătate, dar care, în exces sau în cantităţi nerecomandate, iţi pot face rău.

Care sunt indicatorii fizico-chimici dupa care ar trebui să ne ghidăm atunci când alegem apa pentru consumul zilnic?

Pentru a uşura alegerea unei ape, din multitudinea de indicatori aflaţi pe etichetele apelor din comerţ, am ales 4 elemente care sunt importante pentru menţinerea echilibrului fizic şi psihic:

1.Reziduu sec/ TDS (Total Dissolved Solids) – recomandat între 100 – 400 mg/l

Reprezintă valoarea exprimată în grame a sărurilor minerale dizolvate în apă. Apa fără minerale dizolvate este apă distilată, cea cu o valoare până în 500 mg/l este oligominerală, iar de la 500 mg/l în sus este minerală-carbogazoasă.

Consumul și gătitul cu apă slab mineralizată creează dezechilibre în organism și demineralizează legumele și fructele.

Reglementările Organizației Mondiale a Sănătății atestă faptul că: TDS trebuie să fie minim 100mg/l, și optim 200-400 mg/l.

2. Magneziul – recomandat sub 50 mg/l

Este un compus mineral foarte important pentru sănătatea organismului. Efectele lipsei acestuia includ: dureri de cap, oboseală generalizată, amețeli, fragilitatea unghiilor și a părului, stări de anexietate și depresie.

O cură de mineralizare de două săptămâni este suficientă pentru refacerea pierderilor de magneziu.

3. PH-ul – recomandat între 6.5 – 8.5

Noțiunea de ph exprimă cantitativ proprietatea unei substanţe de a fi acidă sau bazică.

Apa de băut trebuie să fie aproape neutră, adică să aibă ph-ul de 6,8 – 8.5.

Dacă ph-ul este sub 5.6, apa este acidă și cauzează modificări ireversibile la nivel epitelial, iar dacă ph-ul este peste 11, apa este alcalină și irită ochii și pielea.

Spre exemplu, ph-ul unui corp sănătos este între 7.35-7.45. Apa cu un ph ideal este cea a cărei valoare se apropie de 7.

O ușoară depășire spre alcalinitate este de asemenea benefică.

4. Nitrații – recomandat sub 10 mg/l

Nitrații și nitriții sunt componenți naturali ai solului și fac parte din ciclul azotului. Ei apar odată cu mineralizarea substanțelor organice azotoase provenite de la plante și animale.

În mod natural, între nitrații din sol, apa și plante se stabilește un echilibru. Însă activitatea omului rupe acest echilibru, prin utilizarea intensivă în agricultură a îngrășămintelor organice naturale – și mai ales a celor azotoase sintetice.

Ingerarea unei cantități de nitrați peste limita admisă poate genera: hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație şi pe termen lung chiar cancer.

În România sunt în prezent 71 tipuri de ape minerale naturale recunoscute, toate cu proprietăți unice. Întreaga listă cu apele poate fi accesată aici.

Vorbim doar despre apele din România pentru că avem multe surse și suntem o țară cu ape minerale naturale foarte bune.

Cum alegem o apă plată bună după etichetă?

Pentru a rămâne cu ceva practic din acest articol, am ales 3 tipuri de apă plată cu valori recomandate, pe baza criteriilor de mai sus:

1. Bucovina – plată

Apa minerală naturală plată ”Bucovina” este hidrogencarbonatată calcică. Valoarea reziduu-lui sec de 78 mg/l, o poziţionează pe primul loc, între apele minerale autohtone cu cel mai scăzut conținut de minerale dizolvate și o compoziție echilibrată de oligoelemente.

CATIONImg/lANIONImg/l
Calciu9,8Bicarbonaţi48,8
Magneziu2,5Cloruri3,5
Sodiu2,8Sulfaţi5,8
Potasiu1,1Nitraţi5
pH7,3Fluoruri0,04
Reziduu sec 180 C78
Sursa: http://www.apeleminerale.ro/_res/pdf/Ghidul-Apelor-Minerale_22.08.pdf

2. Aquatique

Este o apă minerală naturală necarbogazoasă, hidrogencarbonatată calcică, cu mineralizație scăzută (oligominerală). Prezintă cea mai scăzută concentrație în Sodiu (Na) și Clor (Cl) dintre apele minerale autohtone.

CATIONImg/lANIONImg/l
Calciu31,1Bicarbonaţi48,8
Magneziu2,9Cloruri3,5
Sodiu0,9Sulfaţi5,8
Potasiu0,4Nitraţi5
pH7,3Fluoruri0,04
Reziduu sec 180 C89
Sursa: http://www.apeleminerale.ro/_res/pdf/Ghidul-Apelor-Minerale_22.08.pdf

3. Keia – Izvorul Zăganului

Este o apă minerală naturală plată, oligominerală, provenită din Masivul Ciucaș – Izvorul Zăganului.

CATIONImg/lANIONImg/l
Calciu47Bicarbonaţi151
Magneziu1,7Nitraţi5,50
Sodiu1,5
pH7,2
Reziduu sec 180 C147
Sursa: https://keia.com.ro/img/certificate/KEIA-IzvorulZaganului.pdf

Cu toate astea, apa preferată de mine este aceea pe care o beau vara, într-o drumeție pe crestele munților. Până ajungem pe creste, ne facem treaba cu ce avem în supermarket.

Articolul este unul informativ și constituie o părere subiectivă în alegerea tipurilor de apă, este cea ce aleg eu să cumpăr în majoritatea timpului.

Nu constituie reclamă în vreun fel și nu este recomandat sau adresat unei anumite categorii de oameni cu probleme specifice de sănătate.

Este destinat oamenilor sănătoși și activi care vor să știe ce pot consuma pentru a se menține în cea mai bună formă.

Live strong and stay healthy!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X