Care este cea mai bună dietă? Dukan sau Rina?

cea mai buna dieta dukan sau rina

Când ai un obiectiv și ți-ai propus să mai scazi câteva kilograme pe cântar, pentru plajă sau pentru un eveniment important, primul lucru care îți vine în minte este:

Trebuie să țin dietă! Care o fi cea mai bună?

Dietă” este un concept foarte des întâlnit în lumea fitness-ului și răspunsul este:

Orice dietă funcționează și are rezultate atât timp cât faci exact ce spune ea.

Lucrurile se complică atunci când te oprești și revii la obiceiurile de dinainte.

Dukan sau Rina

Hai să vedem pe ce se bazează cele două diete și cum funcționează:

Dieta Dukan:

Pe scurt dieta Dukan este o dietă bazată pe un consum ridicat de proteine și scăzut de carbohidrați. A fost creată în anul 1970 de Pierre Dukan, medic specializat în controlul greutății.

Este împărțită în 4 faze:atac (1-7 zile), menținere (1-12 luni), consolidare (perioadă variabila) și stabilizare (perioadă nedefinită).

Particularități:

 • hiperproteică (consum ridicat de proteină) – proteina animală creează un mediu relativ acid în corp și surplusul poate avea efecte negative pe termen lung asupra rinichilor și oaselor.
 • consum foarte mic de grăsimi – acest fapt poate avea efecte negative pe termen lung asupra sistemului hormonal.
 • consum foarte mic de fibre (mai mic de 5 g pe zi) – fibrele ajută la absorptia nutrienților din alimente și sunt vitale pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv. Conform ultimelor studii, cantitatea minimă de fibre recomandată este: 12 g fibre la 1.000 calorii consumate.

Concluzie Dukan:

Restricționează surse de nutrienți,grăsimi și fibre, vitale pentru sistemul hormonal sistemul nervos și sistemul digestiv. Este nesustenabilă pe termen lung pentru corp și favorizează un mediu acid datorită consumului ridicat de proteină.

Dieta Rina:

Pe scurt, dieta Rina este o dietă disociată împărțită în 4 zile de bază: ziua de PROTEINE, ziua de LEGUME, ziua de CARBOHIDRAȚI și ziua de VITAMINE.

Practic zilele acestea se succed până la finalul perioadei de 90 de zile și în fiecare dintre cele 4 zile vei consuma doar categoria aia de alimente. Alte reguli de bază ale dietei sunt: zilnic, prima masă conține fructe.

De-a lungul dietei sunt câteva zile în care nu vei mânca nimic și va trebui să bei doar apa.

Particularități:

 • dietă hiperglucidică (consum foarte ridicat de carbohidrați) – carbohidrați sunt permiși în toate formele: ciocolată, tort, înghețată, prăjituri, făină albă, paste.
 • consum scăzut de proteine – o dată la 4 zile, ceea ce va avea impact negativ asupra masei musculare.
 • consum scăzut de fibre – fibrele ajută la absorptia nutrienților din alimente și sunt vitale pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv. Recomandarea zilnică ar fi minim 12g fibre la 1.000 calorii consumate.

Concluzie Rina:

În cele 90 de zile se pierde din masă corporală dar se pierde din masă musculară. Inseamnă că vei fi mai cântări mai puțin dar corpul va avea același aspect, fără tonifiere, deoarece mușchii dau formă corpului.

Aceste diete funcționează: sunt zeci și sute de forum-uri, testimoniale și poze ale oamenilor care le-au folosit și au slăbit. Ceea ce nu afli pe niciun forum este ce s-a întâmplat după ce nu au mai ținut dietele și au revenit la modul de viață anterior.

In opinia mea o dietă nu este eficientă pe termen lung, ci doar pentru schimbări de moment. Plus că pe termen lung și în mod repetat folosirea acestor diete creează dezechilibre în corp prin lipsă calității și a cantității anumitor nutrienți de care are nevoie corpul tău.

Cu toate astea dacă obiectivul tău este doar o cifră mai mică pe cântar pentru o perioadă scurtă de timp și nu te interesează aspectul sănătății și sustenabilității, le poți folosi.

Dacă în schimb obiectivul tău este un corp sănătos de care să te bucuri de-a lungul anilor, uită de “diete celebre”.

Învață ce surse de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase să consumi și în ce cantități, în funcție de obiectivul tău. Cum calculezi deficitul caloric pentru slăbire și ce tip de cardio pentru slăbire poți face.

Live strong and stay healthy!

2 Comentarii

 • Mihai

  30 septembrie 2018 @ 23:51

  Sa fiu sincer cea mai buna dieta, pentru mine cel putin este cea de a manca strictul necesar …
  Daca mai alergi macar o data pe zi 3-4 km … intr-o saptamana se va observa diferenta.
  Am slabit de la 102kg la 90kg in 2 saptamani doar mancand cat aveam nevoie si alergand seara.
  Succes celor ce inca au “probleme” cu greutatea 🙂

  • Petri

   22 februarie 2019 @ 8:56

   E important sa vezi ce functioneaza pentru tine. Fiecare e unic. Succes in continuare! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *