Consumul de alcool si “cheat meals”

alcool si cheat meals

Acum cateva zile am primit pe e-mail o intrebare in care am fost rugat sa vorbesc despre alcool si cheat meals (mese de trisare), daca sunt bune intr-un regim de slabire.

“Cheat meals” sunt acele mese in care poti sa “trisezi” fara sa afectezi rezultatele regimului tau alimentar.

Asa cum te-am obisnuit, o sa ti povestesc cum folosesc eu aceste “cheat meals”.

Cand?

Foarte important este sa retii ca le folosesc doar pe perioade de slabire-definire!

Deci nu discutam astazi despre perioada de bulking, in care vrei sa iei in greutate.

Cat?

In perioada de slabire-definire folosesc si recomand doar 1 masa de trisare. Sunt de parere ca o intreaga zi in care sa mananci ce vrei, inclusiv desert, aduce mult prea multe calorii in plus, iti scindeaza progresul si te fac sa ajungi mai greu la obiectivul tau.

Cum ma pregatesc pentru cheat meal?

Hai sa ti spun cum fac eu: in ziua in care imi aleg sa “trisez”, imi pastrez caloriile exact pentru acea masa. Astfel, pot sa am o masa mai incarcata in care mananc ce-mi face placere.

De regula, eu aleg masa de seara, cand sunt cu familia sau prietenii, iar pe timpul zilei mananc predominant proteina.

Adica 2 mese de proteine si legume. Consum foarte putini carbohidrati, doar 30 grame pana seara.

Ce mananc la cheat meal?

La cheat meal pot sa consum carbohidrati si grasime, fara sa am stresul ca masa e prea incarcata. De asta ma ajuta sa mananc proteína de a lungul zilei, pentru ca are si rol termic, forteaza organismul sa arda mai mult in procesul de digestie.

Explicatii tehnice:

Ca sa intelegi si mai bine, hai sa-ti explic pe scurt cum functioneaza cei 3 macronutrienti in organismul nostru:

PROTEINA: aproximativ 20% din proteína consumata e folosita pentru descompunerea intregii cantitati. Adica, 20g din 100 g sunt folosite ca energie pentru digestie si pentru transportul mancarii in intestine.

CARBOHIDRATII: in jur de 10% sunt folositi ca energie pt descompunerea lor. Corpul tau functioneaza ca un fel de uzina, are nevoie de energie pentru a descompune macronutrientii si ai transporta catre celula musculara si tesuturi.

GRASIMEA: corpul nu face aprope niciun efort (doar 0.5% – 1%) pentru descompunerea ei. Asta inseamna ca molecula de grasime se depune aproape instantaneu.

Din acest motiv, eu recomand si folosesc la cheat meal o portie de proteína, carbohidrati multi si grasime intr-o proportie decenta.

Dar alcool-ul?

Pe final, daca tot vorbim despre mese copioase, hai sa vedem cum consumam alcool. Alcool-ul nu ingrasa. Este un mit in intregime fals! 🙂

Molecula de alcool nu este metabolizata, nu se transforma in grasime.

Insa, atunci cand consumi alcool combinat cu o masa bogata in grasimi, alcoolul blocheaza arderea grasimii (adica oxidarea) si accelereaza depunerea ei.

Din acest motiv, nu-ti recomand sa consumi o masa bogata in grasimi si sa consumi si alcool.

Mai mult, caloriile din alcool sunt goale, nu-ti ajuta cu absolut nimic corpul.

In rest, poti sa ciocnesti linistit un pahar de vin cu prietenii, pentru ca nu te vei ingrasa. Tine minte, doar, sa nu faci asta zilnic si in niciun caz la mese bogate in grasime.

Live strong and stay healthy!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *